Hoppa till innehåll Hoppa till sidfoten
Marta, analytisk kemist
Foto: Edis Potori
mer

Det här gör vi

Rättsmedicinalverket är en expertmyndighet inom svenskt rättsväsende. Hos oss finns specialister som rättsläkare, rättspsykiater, kemister och biomedicinska analytiker. Vi arbetar med brottsutredningar på uppdrag av polis, åklagare, domstolar och kriminalvård.

Verksamheten är indelad i rättsgenetik, rättskemi, rättsmedicin och rättspsykiatri. Vi finns på sex orter i landet, från Umeå i norr till Lund i söder, och har cirka 500 kunniga och engagerade medarbetare.

Inom Rättsmedicinalverket gör vi rättspsykiatriska undersökningar för att bedöma om en misstänkt har handlat under påverkan av en allvarlig psykisk störning. Det har betydelse för om påföljden blir fängelse eller rättspsykiatrisk vård. Vid onaturliga dödsfall och vid misstanke om brott utför vi rättsmedicinska obduktioner för att fastställa dödsorsaken. Med hjälp av DNA-teknik genomför vi faderskaps- och släktutredningar, och i vårt rättskemiska laboratorium gör vi analyser vid misstanke om rattfylleri och narkotikabrott.

Rättsmedicinalverket dokumenterar och bedömer även skador vid våldsbrott, gör riskutredningar när livstidsdömda ansöker om ett tidsbestämt straff och ansvarar för medicinska åldersbedömningar i brottmål och inom ramen för asylprocesser.

Mer information om Rättsmedicinalverket och vår verksamhet hittar du i informationsbroschyren ”Rättsmedicinalverket – en expertmyndighet inom rättsväsendet” här på denna sida.

Cookies

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbplats.